|
OPINIE TRADER脫W O SYSTEMACH TRANSAKCYJNYCH Charles LeBeau i David W.Lucas o systemach transakcyjnych:
Po co projektowa膰 systemy?
"System transakcyjny okazuje si臋 skuteczny tylko wtedy, gdy inwestor kieruje si臋 艣ci艣le jego wskazaniami, ma do niego zaufanie i gdy system odpowiada jego usposobieniu. Nie maj膮c zaufania do systemu nie wykonuje si臋 za ka偶dym razem jego zalece艅 i usi艂uje si臋 dokonywa膰 w艂asnych interpretacji i ocen sygna艂贸w. Praca nad budow膮 systemu, a nast臋pnie jego dok艂adne przetestowanie pozwalaj膮 osi膮gn膮膰 ten niezb臋dny poziom zaufania jeszcze przed zainicjowaniem pierwszej transakcji.
Spekulacja na rynku futures jest spraw膮 bardzo osobist膮, system 艣wietny dla jednych b臋dzie dla innych ca艂kowicie nie do przyj臋cia.
Projektowanie systemu transakcyjnego jest ci膮g艂ym szeregiem wzajemnie powi膮zanych decyzji, z kt贸rych ka偶da oferuje pewien zysk i pewien koszt. Tw贸rca systemu powinien wnikliwie oceni膰 alternatywne rozwi膮zania i rozwa偶y膰 zwi膮zane z nimi korzy艣ci i koszty. (...) Gdy opracowujemy system musimy pami臋ta膰, 偶e tutaj nie ma darmowych obiad贸w. Trzeba za艂o偶y膰, 偶e ka偶da korzy艣膰 jest okupiona jak膮艣 strat膮 - ich wzajemn膮 relacj臋 trzeba dok艂adnie przeanalizowa膰, by zdecydowa膰, czy korzy艣膰 warta jest swej ceny."
Inne opinie:
Michael Connor:
My艣l臋, 偶e ka偶dy jest najlepszym tw贸rc膮 systemu dla samego siebie. Trzeba przecie偶 znale藕膰 co艣, z czym b臋dziesz si臋 dobrze czu艂. Jest mn贸stwo r贸偶nych narz臋dzi i metod, ale trzeba wyszuka膰 co艣, co odpowiada naszej osobowo艣ci. Bardzo szybko przekonamy si臋, 偶e nie ma 艣wi臋tego Graala. Nie ma nic takiego, co pozwoli艂oby zarobi膰 du偶o pieni臋dzy bez krwi, potu i 艂ez.
Joseph DiNapoli:
Wielko艣膰 strat ma dla mnie zasadnicze znaczenie. Lubi臋 kiedy relacja ryzyka do zysku jest korzystna. Bardziej interesuje mnie unikanie ryzyka ni偶 chwytanie ka偶dej okazji. Moja filozofia m贸wi, 偶e lepsza jest utrata okazji ni偶 kapita艂u.
Nelson Freeberg:
Ograniczenie ryzyka nie musi odbywa膰 si臋 kosztem zysk贸w. Mo偶na to robi膰 dokonuj膮c transakcji na wielu rynkach. Co wi臋cej rynki nie musz膮 by膰 nieskorelowane.
Lee Gettess:
Ka偶dy system poddaj臋 weryfikacji w praktyce. Zawsze mam oczywi艣cie nadziej臋, 偶e dany system przyniesie mi du偶o pieni臋dzy i na pocz膮tku zawsze to tak wygl膮da, ale zwykle otwieram niewielki rachunek, 偶eby dokona膰 konkretnych transakcji. Wszystko mo偶e wygl膮da膰 wspaniale na papierze czy wydruku komputerowym, ale pozostaje jeszcze kwestia, czy dasz sobie z tym rad臋 na rynku.
Cynthia Kase:
Je艣li masz system, kt贸rego jeden ze wska藕nik贸w ma zmienn膮 28 i kiedy zmieniasz j膮 na 29 - wszystko si臋 rozlatuje, to system ten jest zupe艂nie do niczego.
Jeff Roy:
Najmniej istotnym aspektem systemu jest dla mnie trafno艣膰 sygna艂贸w, czyli procent udanych transakcji. Je艣li dobrze zarz膮dzasz ryzykiem i masz rozs膮dn膮 metod臋 wchodzenia na rynek mo偶esz wygrywa膰 w 30 przypadkach na 100 i wci膮偶 zarabia膰 du偶o pieni臋dzy.
Ryan Jones
System, kt贸ry rzadko traci, ma wyj膮tkowo niskie obsuni臋cia i nigdy nie zawiedzie jest celem, nad kt贸rym wielu graczy traci mn贸stwo czasu. Istnieje mn贸stwo graczy, kt贸rzy rozpoczynaj膮 dzia艂alno艣膰 na rynku z dalekosi臋偶nymi, nierealistycznymi marzeniami, w jaki spos贸b sta膰 si臋 szybko bogatym bez 偶adnego ryzyka.. Je艣li zastanawiacie si臋, dlaczego wiem tyle o tego rodzaju graczach, to tylko dlatego, 偶e by艂em jednym z nich. Widzia艂em potencja艂 rynku i ten potencja艂 zamkn膮艂 mi oczy na prawdziwe ryzyko. Zap艂aci艂em r贸wnie偶 odpowiedni膮 cen臋 za to, wiele razy. Nale偶a艂em do tych graczy, kt贸rzy poszukiwali 艢wi臋tego Graala. Liczne do艣wiadczenia i badania doprowadzi艂y mnie do wniosku, 偶e 艢wi臋ty Graal trader贸w 1) nie istnieje, 2) nie jest potrzebny.